Highlights

Retrospectiva săptămânii 16-22 decembrie 2018

candaparerevista

Retrospectiva săptămânii este rubrica duminicală în care trecem în revistă evenimentele săptămânii de pe frontul de gaming: știri şi articole (scrise de alții, bineînțeles, că e mai ușor aşa), industrie, lansări, oferte de jocuri, toate numai de savurat la cafeaua de duminică dimineața. (Și la care oricine poate contribui. 1)

Pe final de an, știrile sunt mai puține, în schimb avem numeroase retrospective ale evenimentelor anului, așa că aveți ce citi. Aniversăm și primul titlu Baldur’s Gate, care a împlinit 20 de ani, și ne aflăm în plin sezon de reduceri pe la mai toate magazinele de jocuri, așa că aveți și ce juca (avem și o recomandare oldie but goldie la sfârșit).

Ştiri

  • Sony dezvăluie din greșeală numărul de jucători pentru unele titluri PS4. (Ars Technica, Gamasutra, Wccf tech)
  • Încă doi artiști dau în judecată Epic pentru că le-au preluat dansurile în Fortnite. E vorba de actorul Alfonso Ribeiro - îl cunoașteți drept „Carlton” din serialul The Fresh Prince of Bel Air (Shacknews, PC Gamer, Kotaku, The Guardian) și Backpack Kid, cel care a popularizat dansul floss. (Polygon, VG247, Eurogamer)
  • Ultimul sezon al seriei The Walking Dead creată de Telltale, la care lucrează în prezent Skybound Games, revine la vânzare în exclusivitate pe magazinul Epic. Cei care dețin deja sezonul pe Steam sau alte platforme vor primi și restul de episoade, dar cei care încă nu l-au cumpărat nu vor mai avea altă posibilitate în afară de Epic Store. (Destructoid, RPS, PC Gamer)
  • Amanita schimbă designul personajului principal din Chuchel pentru a evita conotațiile rasiste. (PCGamesN, RPS, Destructoid)
  • Jocul Islands Of Nyne: Battle Royale își încetează dezvoltarea, la doar cinci luni de la ieșirea din Early Access, din lipsă de fonduri. (RPS, PC Gamer, GamesIndustry.biz)
  • China reia procesul de aprobare a licențelor noi pentru jocuri video. (Shacknews, PCGamesN, Gamasutra, GamesIndustry.biz)

Articole (critică, dev, design)

Actualitate

Epic Store

Litigii Fortnite

Not-a-review

Industrie

Istorie, retrospectivă

Dev, making of

Design, world-building

Retrospectiva anului

Jocuri

Industrie

Focus

2019

Anunţuri şi lansări de jocuri

Anunţate

Acum cu dată de lansare

  • While True: Learn() iese din Early Access pe 17 ianuarie 2019 (Hardcore Gamer)
  • Episodul 2 din Life Is Strange 2 iese pe 24 ianuarie 2019 (Games Informer)

Lansate

  • 17 decembrie: Mortal Royale (Steam)
  • 18 decembrie: Bladed Fury (Steam)
  • 18 decembrie: Sky Noon iese din Early Access (Steam)
  • 18 decembrie: Miscreated (Steam)
  • 19 decembrie Hellfront: Honeymoon (Steam)
  • 19 decembrie: ATOM RPG: Post-apocalyptic indie game (Steam)
  • 22 decembrie: ATLAS (Steam)

Prăvălii de jocuri

Știri

Jocuri noi în catalog

Reduceri și promoții

Recomandarea săptămânii: Patrician III

(Extras din recomandarea scrisă de Pătrunjelu’)

Am făcut cunoștință cu seria de jocuri Patrician grație LEVEL, way back in the day, cum s-ar spune. Nu sunt mare amator de simulatoare economice, ba din contră — majoritatea mă plictisesc destul de repede. Am jucat însă cu mare plăcere Patrician.

Patrician 3 își situează acțiunea în zona Mării Baltice în secolul XIV. Este un simulator economic, iar când vorbești de Marea Baltică, secolul XIV și economie, nu te poți gândi decât la un lucru: Liga Hanseatică. Într-adevăr, jocul te pune în mijlocul acțiunii comerciale ale Hansei, și îți prezintă o hartă ce cuprinde principalele orașe Hanseatice.

La baza gameplay-ului se află comerțul. La începutul jocului iei rolul unui simplu vânzător, cu ceva bănuți și o corabie din cele mai ieftine. Fiecare oraș de pe hartă produce și consumă anumite bunuri, iar prețul pentru ele variază, astfel, de la oraș la oraș. Scopul tău imediat este să găsești rute profitabile între orașe. Cu alte cuvinte, să te folosești de corabie pentru a transporta bunuri pe care, pentru a ajunge undeva, trebuie să le cumperi ieftin, iar mai apoi să le vinzi scump. Imediat ce te pui pe picioare începi să te gândești la o a doua corabie. Încet-încet vei construi o adevărată flotă care să-ți susțină imperiul. Mecanicile de comerț sunt bine implementate și nu devin plictisitoare, mai ales că pot fi automatizate.

Chiar și în 2018, mi se pare că este unul din cele mai faine jocuri 2D izometrice. E greu să nu-ți placă un joc când ai în față o lume în care ți-ai dori să pășești în realitate, iar ăsta e motivul principal pentru care am petrecut atât timp cu el.

Sunt multe lucruri de plăcut când vine vorba de gameplay, și sunt sigur că inclusiv veteranii genului vor găsi ceva interesant în Patrician 3, chit că jocul se află undeva pe la mid-range ca complexitate. E un joc distractiv, îți oferă multă satisfacție când în sfârșit îți îndeplinești țelurile, iar promisiunile noilor posibilități și curiozitatea te fac să vrei mereu să ajungi la următorul nivel.

Patrician 3 este disponibil atât pe GOG cât și pe Steam, iar comunitatea a lansat un HD patch pentru rezoluții mai mari decât suportă jocul original, inclusiv widescreen. (Pătrunjelu’)

(Citește aici recomandarea integrală)


  1. Dacă ai citit vreun articol sau vreo știre interesantă, sau ai o recomandare de joc, și crezi că merită incluse în retrospectiva săptămânii, te așteptăm pe forum pe unul dintre topicurile dedicate: Știri, Articole, Gaming România, Recomandarea Săptămânii [return]