Highlights

Retrospectiva săptămânii 29 iulie - 4 august 2018

candaparerevista

Retrospectiva săptămânii este rubrica duminicală în care trecem în revistă evenimentele săptămânii de pe frontul de gaming: știri şi articole (scrise de alții, bineînțeles, că e mai ușor aşa), industrie, lansări, oferte de jocuri, toate numai de savurat la cafeaua de duminică dimineața. (Și la care oricine poate contribui. 1 )

Ştiri

 • Un youtuber susține că Valve ar putea reintroduce flash sales pe Steam, cu durate care ar putea varia între 6 și 12 ore, în funcție de cum doresc producătorii (ValveNews, PC Gamer)
 • Valve retrage de pe Steam un joc care aparent mina criptomonede şi genera obiecte aproape identice cu cele găsite în alte jocuri, dar cu valoare mare pe Steam Market, ce puteau fi astfel folosite pentru scamming (Ars Technica, Games Informer, Eurogamer, PC Gamer). Un alt joc, care “doar” genera obiecte pentru scamming, a fost de asemenea eliminat (PC Gamer)
 • Versiunea de Android a Fortnite nu va fi disponibilă pe Play Store. Epic vor să evite astfel comisionul de 30% pe care îl percepe Google şi vor distribui jocul de pe site-ul propriu, cu instrucțiunile aferente pentru ca jucătorii să-și poată descărca și instala singuri APK-ul, ocolind sistemul de securitate al telefonului (GamesIndustry.biz, Eurogamer)
 • Unul dintre scenariștii Portal 2 se întoarce la Valve, la un an după ce părăsise compania (PC Gamer)
 • Octopath Traveller a atins pragul de peste 1 milion de copii vândute, la mai puțin de o lună de la lansare (Twitter Nintendo Europe, VG247)
 • Elon Musk introduce câteva jocuri Atari într-un update pentru software-ul mașinilor Tesla, dar vrea să dezvolte și jocuri originale: (Eurogamer, Ars Technica, GamesIndustry.biz)
 • Capcom plănuiesc să facă mai multe remasterizări ale jocurilor vechi, după Resident Evil 2 (Games Informer)

Articole (critică, dev, design)

Not-a-review

Vocea industriei

Istorie

Design, world-building

Made în România

Anunțuri și lansări de jocuri

Anunţate

 • Gloomhaven, adaptarea digitală a unui mega-popular boardgame (RPS, Eurogamer, PC Gamer)
 • Godhood, un nou god game de la creatorii lui Reus (Eurogamer, RPS)
 • The Procession To Calvary, o aventură comică cu personaje decupate din tablouri renascentiste (RPS)
 • Shortest Trip to Earth, un simulator de nave spațiale având similarități cu FTL (Gamereactor)
 • Edna & Harvey - The Breakout: 10th Anniversary (Gamereactor)

Acum cu dată de lansare

Lansate

 • 30 iulie: La Mulana 2 (Steam)
 • 31 iulie: Chasm (Steam)
 • 31 iulie: This Is The Police 2 (Steam)
 • 31 iulie: Forsaken Remastered (Steam, gog.com)
 • 1 august: Yakuza 0 (Steam)
 • 1 august: Star Traders: Frontiers (Steam)
 • 1 august: Regular Human Basketball (Steam, Humble Store, itch.io)
 • 2 august: Pillars of Eternity II: Beast of Winter (DLC) (Steam)
 • 2 august: Grimmwood - They Come at Night (Steam)

Oferte jocuri

Humble Bundle

 • A început un nou Humble Monthly, având ca early unlocks Sniper Elite 4, Tales of Berseria și Staxel. În premieră, dacă nu vă atrag aceste jocuri, puteți renunța la ele în schimbul altui early unlock: Rise of the Tomb Raider.
 • Mai aveți timp până mâine să profitați de Indie Mega Week . Jocurile sunt numeroase, dar vă recomandăm SOMA (5,59€) , Hellblade: Senua's Sacrifice (17,99€) , Darkest Dungeon (6,89€) , Dead Cells (19,99€) , INSIDE (8,99€) , Ultimate General: Gettysburg (1,49€) , Grim Dawn (7,49€) sau Rocket League (11,99€)
 • Pentru pasionații de sporturi s-a lansat Humble Sports Bundle. La pragul de minim 1$ puteți lua GRID 2, SEGA Bass Fishing și Eastside Hockey Manager. La pragul beat the average se adaugă Motorsport Manager, DiRT Rally, Superblood Hockey și un cupon de -75% pentru Football Manager 2018, iar de la 12$ mai primiți și F1 2017.

Steam

gog.com

Fanatical

Două bundle-uri merită atenția voastră:

Recomandarea săptămânii

Stardew Valley

(Articol scris de: Cristan)

Jocul perfect a devenit și mai bun! Odată cu lansarea patch-ului din 1 august, Stardew Valley are acum și multiplayer și e momentul perfect să-l (re)vizitați!

Pentru cei care nu știu, Stardew Valley e… greu de descris în doar câteva cuvinte. E un simulator de viață la țară, în care trebuie să te ocupi de ferma moștenită de la bunicul tău, dar totodată trebuie să ai grijă și de relația cu mica comunitate lângă care se află ferma. Personajul tău poate stabili relații de prietenie (sau chiar de căsătorie) cu personajele din orășel, se poate implica în restaurarea centrului cultural și de activități al orașului (prilej de multe quest-uri) și poate participa la numeroase festivități ce au loc periodic. În plus, există numeroase alte sisteme care se întrepătrund, rezultând un gameplay plin de activități și questuri, care pot da naștere la numeroase povești.

Cu toate acestea, obiectivele din joc nu sunt obligatorii, astfel încât jocul nu devine obositor sau copleșitor, ci doar relaxant sau, cel mult, stimulant. Singurul ritm care este impus jucătorului este dat de curgerea zilelor și a anotimpurilor, propriu vieții la fermă: micul tău fermier trebuie să aibă grijă de propria sănătate (să mănânce și să doarmă în fiecare zi); plantele și animalele trebuie îngrijite aproape în fiecare zi (asta însemnând udat, hrănit, recoltat, muls vaca, adunat ouă); roadele muncii trebuie valorificate (vândute în oraș sau prelucrate la fermă: murături, dulcețuri, bere, maioneză, etc); fiecare anotimp vine cu culturi și pomi fructiferi proprii; și așa mai departe.

Iar peste toate acestea, o mulțime de mici detalii îi dau o savoare nebănuită și un farmec aparte, ceea ce-l face greu de lăsat din mână odată ce te-ai apucat.

(Și un mic amănunt interesant: jocul e făcut aproape integral de o singură persoană.)

Jocul e extrem de accesibil și poate fi jucat de origine: „gameri înrăiți”, jucători casual, copii sau oricine altcineva care în mod obișnuit nu are treabă cu jocurile. Iar de acum, toate aceste activități pot fi experimentate împreună cu până la alți trei jucători. Ca atare, devine jocul ideal pentru un coop conjugal sau cu copiii. ■


 1. Dacă ai citit vreun articol sau vreo știre interesantă și crezi că merită inclusă în retrospectiva săptămânii, te așteptăm cu recomandarea ta pe forum, pe unul din topicurile dedicate: Știri, Articole, Gaming România, Oferte jocuri [return]