Highlights

Retrospectiva săptămânii 21-27 octombrie 2018

candaparerevista

Retrospectiva săptămânii este rubrica duminicală în care trecem în revistă evenimentele săptămânii de pe frontul de gaming: știri şi articole (scrise de alții, bineînțeles, că e mai ușor aşa), industrie, lansări, oferte de jocuri, toate numai de savurat la cafeaua de duminică dimineața. (Și la care oricine poate contribui. 1)

Ştiri

 • Intellivision lucrează la o nouă consolă, orientată spre segmentul casual/family (și mai puțin spre gamerii hardcore). (Games Informer, GamesIndustry.biz, Gamereactor)
 • GOG publică un nou tweet încercând să facă o glumă, niște oameni s-au supărat, s-a născut o controversă, GOG și-a cerut scuze și a șters tweet-ul (Eurogamer, USgamer). „Clasic” GOG, dar apar și consecințe. (Eurogamer, Lulz.com)
 • Dacă exista vreun dubiu, aflați că Epic Games o duce bine de tot. O nouă rundă de finanțare a adus companiei o infuzie de capital de 1,25 miliarde de dolari, proces în care compania a fost reevaluată la aproape 50 de miliarde de dolari. (Shacknews, Gamasutra)
 • Steam a depășit cifra de 90 de milioane de utilizatori activi lunar, cu 23 de milioane mai mult decât acum un an. (PCGamesN, GamesIndustry.biz)
 • Și încă o știre despre Steam: după ce China a oprit și ultimele căi de a obține licențe pentru lansarea de jocuri noi, Steam a rămas singura modalitate de a publica jocuri noi în China, aflându-se într-o zonă încă neacoperită legislativ. (PCGamesInsider.biz, VentureBeat)
 • Jade Raymond pleacă de la Electronic Arts. (Gamasutra, Destructoid)
 • Trion Worlds, studioul care a dezvoltat Rift, Defiance, ArcheAge sau Trove, a fost cumpărat de Gamigo, ocazie cu care a concediat majoritatea angajaților, aproape 200. (PC Gamer, Gamasutra, GamesIndustry.biz)
 • Shadow of the Tomb Raider a fost lovit de un val de review-uri negative pe Steam pentru simplul motiv că primit o promoție cu o reducere substanțială la scurt timp de la lansare. (Games Informer, PC Gamer, Shacknews)

Articole (critică, dev, design)

Despre Rockstar și crunch

Not-a-review

Industrie

Istorie, retrospectivă

Dev, making of

Design, world-building

Made în România

 • Nicolae Berbece, fondatorul studioului Those Awesome Guys, vorbește cu GamesIndustry.biz despre Move or Die. (GamesIndustry.biz)
 • KillHouse Games sunt gazda ediției a 6-a a meetup-urilor din seria DevKnights Connect, care va avea loc pe 1 noiembrie în București, și unde puteți juca și îi puteți întâlni pe oamenii din spatele unor jocuri precum Door Kickers, Blink: Rogues, Ironbound, Eternium sau Grid Punk. (Facebook)

Anunţuri şi lansări de jocuri

Anunţate

Acum cu dată de lansare

Amânate

 • Team Sonic Racing: 21 mai 2019, în loc de iarna 2018 (USgamer, Eurogamer)
 • Wargroove prima parte a anului 2019 în loc de 2018 (PCGamesN)

Lansate

 • 19 octombrie: World War 3 (Early Access) (Steam)
 • 22 octombrie: Exapunks (iese din Early Access) (Steam)
 • 23 octombrie: Thronebreaker: The Witcher Tales (gog.com)
 • 23 octombrie: Gwent a ieșit din open beta (gog.com)
 • 23 octombrie: Spintires: MudRunner - American Wilds Expansion (Steam)
 • 24 octombrie: The Bard’s Tale II - al doilea episod din trilogia remasterizată The Bard’s Tale Trilogy a fost lansat ca update pentru cei ce au cumpărat trilogia (Steam)
 • 24 octombrie: Do Not Feed the Monkeys (Steam)
 • 24 octombrie: Lethal League Blaze (Steam)
 • 25 octombrie: Party Hard 2 (Steam)
 • 26 octombrie: Red Dead Redemption 2 (PlayStation Store, Xbox Store)
 • 26 octombrie: Pit Of Doom (Early Access) (Steam)

Prăvălii de jocuri

Știri

 • Microsoft va extinde Game Pass și pentru PC. Game Pass este un abonament de 10 euro pe lună care oferă deținătorilor de Xbox acces la peste 200 de jocuri. Încă nu știm sub ce formă va fi adaptat pentru PC. (Game Informer, PCGamesN, PC Gamer)

Jocuri noi în catalog

Reduceri și promoții

Recomandarea săptămânii

Gwent

(Articol scris de: Mahdi)

Gwent este un joc de cărți cu mecanici foarte simple în aparență. Tot ce ai de făcut ca să câștigi e să ai pe masă la sfârșitul rundei cărți de valoare totală mai mare decât cele ale adversarului. Cei care au jucat Witcher 3 știu deja asta și mai știu că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Ce s-ar putea să nu știe e că, până la capătul unui open beta de aproape doi ani, varianta stand alone a lui Gwent a trecut printr-o serie de schimbări radicale, oferind o experiență mult diferită și mai complexă decât minigame-ul din Witcher 3. Joaca de-a introdusul de mecanici noi și rebalansarea celor vechi a ajuns atât de departe încât cei de la CD Projekt au tras buretele peste tot și au anunțat Homecoming, varianta finală ieșită din beta.

Atât amatorii de Gwent din Witcher 3 cât și veteranii din open beta vor găsi în acest Gwent: Homecoming un joc nou, care trebuie învățat aproape de la zero. E probabil momentul cel mai interesant al unui joc de cărți online, când toată lumea se află relativ pe picior de egalitate și se experimentează din greu cu diferitele combinații de cărți. Ca participant în open beta m-am ales cu un număr suplimentar de resurse cu care mi-am putut crafta instant deckul dorit. Pe de altă parte, am remarcat ușurința cu care poți obține noi cărți și resurse - deci nou veniții nu ar trebui să dispere. În plus, jocul dispune încă din open beta de un sistem de matchmaking surprinzător de eficace. Foarte rar m-am găsit pus față în față cu o înfrângere zdrobitoare.

Gwent este disponibil gratuit, exclusiv pe GOG. Există și posibilitatea achiziționării unui starter pack sau a unor mici boostere și resurse, dar după cum spuneam, jocul în sine oferă resurse cu generozitate și nu există presiunea de a scoate bani din buzunar pentru a progresa.

Cei care preferă mai multă substanță unor meciuri cu străini online, pot opta să își cumpere în schimb Thronebreaker: The Witcher Tales, o campanie singleplayer bogată în poveste și role-playing. ■


 1. Dacă ai citit vreun articol sau vreo știre interesantă, sau ai o recomandare de joc, și crezi că merită incluse în retrospectiva săptămânii, te așteptăm pe forum pe unul dintre topicurile dedicate: Știri, Articole, Gaming România, Recomandarea Săptămânii [return]