Highlights

Retrospectiva săptămânii 30 septembrie - 6 octombrie 2018

candaparerevista

Retrospectiva săptămânii este rubrica duminicală în care trecem în revistă evenimentele săptămânii de pe frontul de gaming: știri şi articole (scrise de alții, bineînțeles, că e mai ușor aşa), industrie, lansări, oferte de jocuri, toate numai de savurat la cafeaua de duminică dimineața. (Și la care oricine poate contribui. 1 )

Ştiri

Telltale Games se închide

  • Alte concedieri la Telltale: compania renunţă la o parte din ultimii angajați pe care-i păstrase după valul masiv de concedieri de acum două săptămâni. (GamesIndustry.biz, Gamasutra, Engadget)
  • Totodată, compania caută să încheie un acord cu o companie externă pentru a angaja o parte dintre foștii dezvoltatori de la Telltale și să termine ultimul sezon din The Walking Dead. (Kotaku)
  • The Verge publică o cronică a sfârșitului companiei, povestită chiar de oamenii care și-au pierdut slujbele. (The Verge)
  • Alte reacții: Opinion: Will Telltale’s fate be a catalyst for industry reform? (Gamasutra)

Alte știri

  • Andrzej Sapkowski, autorul romanelor Witcher, e nemulţumit de contractul pe care l-a încheiat pentru jocurile video şi încearcă să obţină mai mulţi bani (mai precis 16,1 milioane de dolari) de la CD Projekt Red, care însă l-au refuzat. (Eurogamer, GamesIndustry.biz, Gamasutra)
  • Mike Morhaime se retrage din poziţia de preşedinte al Blizzard Entertainment. Morhaime a fost unul dintre co-fondatorii companiei în 1991 şi i-a fost preşedinte în ultimii 14 ani. (Eurogamer, GamesIndustry.biz)
  • Dezvoltatorul jocului Limit Theory anunţă că opreşte lucrul la joc, la 6 ani după ce a strâns fonduri prin Kickstarter, timp în care nu a reuşit să-l finalizeze. (Kickstarter, PC Gamer, Eurogamer)
  • Google a dezvăluit că lucrează la Project Stream, o tehnologie ce va permite streamingul de jocuri video în browser, începând cu Assassin’s Creed Odyssey. (Blog Google, Ars Technica, Eurogamer, Games Informer)
  • Nintendo scoate o versiune nouă de Switch în 2019, dar nu se cunosc momentan alte detalii (The Wall Street Journal, Ars Technica, GamesIndustry.biz). Totodată, a depus și o cerere pentru a obține un brevet pentru o carcasă de telefon mobil care să transforme dispozitivul într-un Game Boy, cu tot cu butoane. (Engadget, Games Informer)
  • Bluehole, producătorii lui Playerunknown’s Battlegrounds, au „banat” peste 13 milioane de conturi începând din iunie anul trecut. (Eurogamer)
  • După ce a introdus verificări după numele real pentru a cunoaște vârsta jucătorilor, compania chineză Tencent testează acum un sistem de recunoaștere facială pentru a limita timpul petrecut în joc de jucătorii lui Honor of Kings. (SCMP, BBC)
  • Randy Pitchford, CEO-ul Gearbox, a fost fraudat cu aproape 3 milioane de dolari de asistentul său personal. (USgamer)
  • Capcom anunță un film Mega Man. (Site Capcom, Eurogamer, Games Informer)
  • Primele secvențe din MMO-ul produs de Amazon, New World, s-au „scurs” pe internet. Interesant e că prima dată au apărut pe… PornHub. (Eurogamer, PC Gamer)

Articole (critică, dev, design)

Not-a-review

Vocea industriei

Istorie

Dev, making of

Design, world-building

Made în România

În perioada 4-5 octombrie s-a desfășurat Dev.Play 2018 conferința anuală organizată de RGDA dedicată industriei jocurilor video:

Anunţuri şi lansări de jocuri

Anunţate

  • Minecraft: Dungeons (Eurogamer, USgamer)
  • Cattle Call: Hollywood Talent Manager (PCGamesN)
  • X4: Foundations, un nou titlu din seria de space-sims X (RPS, PC Gamer)
  • Project Gustav (nume temporar), un nou RPG de la Larian (Destructoid)
  • Weedcraft Inc, un tycoon în care trebuie să dezvolți o afacere cu … știți voi (Destructoid)
  • Baldur’s Gate 3 - nu a fost anunțat oficial, ci doar confirmat indirect de Brian Fargo (PC Gamer, USgamer, PCGamesN)

Acum cu dată de lansare

  • The Missing: 10 octombrie (ResetEra)
  • The Quiet Man, hibridul CG-FMV de la Square Enix, apare pe 1 noiembrie (Variety, RPS)

Amânate

  • Kursk: 7 noiembrie, în loc de 11 octombrie (PC Gamer)
  • The Occupation: 5 februarie 2019 în loc de 9 octombrie 2018 (RPS)

Lansate

Oferte jocuri

Humble Bundle

Steam

gog.com

Multe reduceri cu ocazia aniversării de 10 ani a gog.com:

Altele

Recomandarea săptămânii: Fallout 2

Pe 30 septembrie 1998 se lansa Fallout 2, proaspăt ieșit din mâinile celor de la Black Isle Studios. Jocul a făcut istorie, inclusiv prin părțile noastre, și e inclus constant în orice top cu cele mai bune jocuri din toate timpurile. Deja nu mai are nevoie de nicio prezentare, s-a scris cam tot ce se putea scrie despre el până în momentul ăsta.

Cum săptămâna aceasta s-au împlinit 20 de ani de Fallout 2 (Chris Avellone i-a urat deja „la mulți ani”), vă propunem să-l mai luați la o tură de joc, chiar dacă probabil l-ați jucat și răsjucat de mai multe ori.

Dacă vreți să intrați mai bine în atmosferă, puteți începe prin a viziona documentarul publicat anul trecut de Eurogamer, în care Feargus Urquhart, Leonard Boyarsky și Tim Cain vorbesc despre Black Isle și primele 2 jocuri Fallout, sau să citiți capitolul 6 din uriașul articol de pe ShackNews, care prezintă istoria jocurilor Fallout 1 și 2 povestită chiar de oamenii care au lucrat la ele și o așează în contextul mai larg al RPG-urilor Interplay/Black Isle.

(Dacă nu-l aveți deja - mai e cineva? - cumpărați-l de pe gog.com. E DRM-free, cum ar trebui să fie, și e și ieftin.)

Alternativă: dacă totuși l-ați jucat de prea multe ori, sau l-ați rejucat recent, puteți încerca spin-off-ul Fallout Tactics. Trecut în general cu vederea pentru că n-ar fi un membru adevărat al seriei, jocul este totuși unul foarte bun. Chiar dacă pune mai puțin accent pe partea de role-playing și open-world, jocul păstrează aceeași atmosferă și e un joc de tactică cât se poate de solid. Cumpărați-l tot de pe gog.com.


  1. Dacă ai citit vreun articol sau vreo știre interesantă și crezi că merită inclusă în retrospectiva săptămânii, te așteptăm cu recomandarea ta pe forum, pe unul din topicurile dedicate: Știri, Articole, Gaming România, Oferte jocuri [return]