Highlights

Retrospectiva săptămânii 19-25 august 2018

candaparerevista

Retrospectiva săptămânii este rubrica duminicală în care trecem în revistă evenimentele săptămânii de pe frontul de gaming: știri şi articole (scrise de alții, bineînțeles, că e mai ușor aşa), industrie, lansări, oferte de jocuri, toate numai de savurat la cafeaua de duminică dimineața. (Și la care oricine poate contribui. 1 )

Ştiri

Evenimentul săptămânii a fost Gamescom, care a avut loc în Cologne, Germania, în perioada 21-25 august. Dintre ştirile mai importante:

Alte știri

  • CD Projekt se extind şi în zona de jocuri mobile printr-o companie achiziţionată de curând, Spokko. (GamesIndustry.biz)
  • Hollow Knight și Death’s Gambit vor fi disponibile și în format fizic (dar nu și pentru PC). (Variety)
  • gog.com lansează „inițiativa FCK DRM”, ce are drept scop informarea publicului larg cu privire la DRM (gog.com, TechRaptor)
  • Valve lansează un update masiv pentru Steam Play, care va facilita jucarea titlurilor de Windows în Linux. Noul tool e practic o versiune mult îmbunătățită de Wine și ar trebui să ofere compatibilitate mai mare și performanță mai bună. (Steam Community, Phoronix, Ars Technica)
  • The International, turneul de Dota 2 organizat de Valve, stabileşte un nou record în ceea ce priveşte valoarea premiilor: 24,8 milioane de dolari, majoritatea provenind din sponsorizări şi vânzarea de Battle Passes. Din această sumă, echipa câştigătoare va primi peste 10 milioane de dolari. (GamesIndustry.biz)
  • Cliff Bleszinksi îşi scrie autobiografia, în care va detalia „mărirea şi decăderea” companiei sale Boss Key Productions. (GamesIndustry.biz)
  • Preluând exemplul inXile, Grimoire: Heralds of the Winged Exemplar își va reduce prețul dacă suficient de mulți oameni își vor trece jocul în wishlist, în așteptarea unui re-release cu ocazia următorului update, la un an de la lansare. (RPG Codex)
  • Battle for Azeroth este expansion-ul cu cele mai mari vânzări “day one” din istoria World of Warcraft: 3,4 milioane de copii, depășind The Burning Crusade. (GamesIndustry.biz, Destructoid)

Articole (critică, dev, design)

Not-a-review

Vocea industriei

Dev, making-of

Istorie

Design, world-building

Made în România

  • Jocuri românești participă la Gamescom: Second Hand: Frankie’s Revenge (Rikodu), Fort Triumph (CookieByte), Interrogation (Critique Gaming), Door Kickers: Action Squad (KillHouse Games), Brawlout (Angry Mob Games), Move or Die (Those Awesome Guys), BOSSGARD (Sand Sailor Studio) (Facebook RGDA, Facebook RGDA)

Anunţuri şi lansări de jocuri

Anunţate

Acum cu dată de lansare

Amânate

  • Bloodstained: 2019 în loc de 2018 (iniţial 2017) (Games Informer)
  • Metal Wolf Chaos XD: mijlocul lui 2019 în loc de 2018 (Destructoid)

Lansate

Oferte

Humble Bundle

Steam

gog.com

Indie Gala

Mai multe promoţii separate pe distribuitor, dintre care puteţi alege de la:

Altele

  • Green Man Gaming organizează GamesAid 50 Game Charity Bundle 2018: 50 de jocuri pentru 50 de lire (aprox. 56,50€). Printre titlurile incluse se numără Metal Gear Solid V (The Phantom Pain şi Ground Zeroes), Metal Gear Rising: Revengeance, cele două titluri Castlevania, Bomber Crew, toate titlurile Mount & Blade, Teleglitch Die More Edition, Crusader Kings II (doar jocul de bază) sau This War of Mine.
  • Fanatical are o promoție Sci-Fi: Homeworld Remastered Collection (7,99€), Into the Stars (3,99€), Star Wars KOTOR 1 (2,99€) şi KOTOR 2 (2,9€9) și multe altele. Reducere suplimentară de 10% cu cod SUMMER10.

Recomandarea săptămânii

Hollow Knight

(Articol scris de: Mahdi)

Hollow Knight este unul dintre acele rare jocuri care pot fi numite „a labor of love” fără a te strâmba după rostirea acestui clișeu. Nu doar că este un joc de o calitate deosebită, dar dezvoltatorii săi au continuat să lanseze update-uri consistente de conținut în mod gratuit. Godmaster a fost lansat săptămâna aceasta și marchează finalul unei serii de 4 DLC-uri care au adus noi zone de explorat, la pachet cu boși și provocări suplimentare. De obicei ăsta e semnul unei lansări inițiale pripite - când producătorii rămân cu materiale nefolosite sau neterminate la masa de tăiere - dar acesta nu este cazul lui Hollow Knight.

Deci care e treaba cu el? Hollow Knight este un joc făcut pe calapodul metroidvania: un 2D action-adventure vast și neliniar, cu accent pe explorare și combat. Lumea jocului ascunde multe secrete, dar și pericole pe măsură. Ești pus în pielea unui mic cavaler purtând un coif de rădașcă albă și înarmat cu o săbiuță. Obiectivul principal e încă ascuns și se va dezvălui abia mai târziu. Tot ce ai de făcut acum e să te dezmeticești și să cutreieri lumea, distrugând tot ce ți se opune. Pe drum vei întâlni tot felul de personaje din neamul insectelor - unele te vor ajuta, altele vor avea nevoie de ajutorul tău. În scurt timp încep să apară primele semne de întrebare, iar ceea ce părea un sidescroller liniar se va deschide tot mai mult spre formula unui metroidvania clasic. Ce-l deosebește de alte titluri din nișă e stilul său unic și atenția acordată detaliilor.

Jocul nu este ușor. Dar cu toate că îi lipsesc elementele de „handholding”, nu are o curbă de învățare abruptă. Eu, nepriceputul la platformere în general, am ajuns să stăpânesc destul de bine elementele de gameplay. Pe la jumătatea jocului făceam dash printre capcane ca un campion. Deci chiar dacă nu sunteți împătimiți ai genului, puteți să îi acordați o șansă. Cine știe, poate veți lua și voi microbul metroidvania.

Hollow Knight ar fi meritat un review în toată regula pe site, și nu această modestă recomandare de subsol de pagină. Într-o zi vom avea însă și o variantă definitivă a jocului și poate ne vom reîntâlni atunci. ■

(Sursă: Steam Community)

  • Cu ocazia lansării DLC-ului, jocul este în momentul de față oferit la reducere atât pe PC cât și pe Nintendo Switch: Steam (9,89€), GOG (7,99€), Humble Store (9,89€), Nintendo Store (9,89€)

  1. Dacă ai citit vreun articol sau vreo știre interesantă și crezi că merită inclusă în retrospectiva săptămânii, te așteptăm cu recomandarea ta pe forum, pe unul din topicurile dedicate: Știri, Articole, Gaming România, Oferte jocuri [return]